Świeżość, pyszny smak, brak przeszkadzających ości, delikatne mięso, moc zdrowych minerałów i witamin oraz wartości odżywczych – to tylko część z wielu zalet, jakimi charakteryzuje się oferowany przez nas jesiotr wędzony.

Ryba ta została zapomniana na kilkanaście lat, ale powoli wraca do popularności w polskich kuchniach. Dzieje się tak głównie z powodu wyjątkowych walorów smakowych, cechujących mięso tej ryby, a także z powodu wartości odżywczych, których dostarcza – m.in. potasu i fosforu wspomagających pracę mózgu oraz serca, witaminy A korzystnie wpływającej na skórę, kości i zęby czy też kwasu glutaminowego, poprawiającego pracę układu nerwowego.

Każdy jesiotr wędzony z naszej oferty pochodzi jedynie z naturalnych, czystych wód górskich. Sprzedajemy trzy różne gatunki tej ryby:

  • Sterlet – zwana także czeczugą. Na tle pozostałych gatunków z rodziny jesiotrowatych, jest relatywnie mały, gdyż zwykle rośnie do wagi ok. 12-15 kg i długości nieco ponad metr. Oprócz tego, że sterlety dostarczają najlepszej jakości kawior, ich wędzone mięso cieszy się szczególnym uznaniem i popularnością na Wschodzie.

  • Jesiotr rosyjski – może dochodzić do długości nawet 2 metrów i wagi w okolicach 30 kilogramów. Jest bardzo często wykorzystywany w przepisach kuchni krajów leżących w okolicy Morza Czarnego. Gatunek ten dostarcza dużą ilość witaminy D, która wspomaga szereg układów w organizmie – np. nerwowy czy kostny.

  • Jesiotr syberyjski – jego waga zwykle dochodzi do ok. 50-60 kg. Świetny smak delikatnego i jędrnego mięsa tej ryby doskonale uzupełni np. sok z cytryny czy aromatyczne rośliny i przyprawy. Podobnie jak inne gatunki z tego rodzaju, dostarcza wielu różnych aminokwasów i pozytywnie wpływa na zdrowie.

Mamy możliwość uwędzenia ryb w całości lub w kawałkach. Ponadto, pakowane mogą być luzem lub próżniowo, za pomocą specjalnego sprzętu, którym dysponujemy.

Zachęcamy do kontaktu – spróbuj coraz popularniejszych gatunków tej ryby i zakochaj się w ich wyjątkowym smaku.